Ugrás a tartalomra

Muth Dániel, a HUN-REN KRTK kutatója elnyerte a Frontiers Research Foundation National Champions díját

Hírek

Muth Dániel, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (HUN-REN KRTK) munkatársa is egyike annak a 23 kutatónak, akit beválasztottak a nemzetközi fenntarthatósági verseny tudományos döntőjébe. A nemzeti bajnokok közül a verseny utolsó fordulójában választja majd ki a zsűri azt a három kutatót, akik egymillió svájci frankot kapnak kutatásuk támogatására.

A Frontiers Planet Prize 2024. április 22-én hirdette ki a globális verseny második évében a hat kontinens tudományos kutatócsoportjai közül kiválasztott huszonhárom nemzeti bajnokot. A kutatókat egy független, a fenntarthatóság elismert szakértőiből álló 100 tagú zsűri választotta ki, amelynek Johan Rockström professzor, a Stockholmi Egyetem fenntarthatósági tudományi kutatóközpontjának vezetője az elnöke.

 Muth Dániel a Pathways to stringent carbon pricing: Configurations of political economy conditions and revenue recycling strategies. A comparison of thirty national level policies című kutatásával érdemelte ki a rangos elismerést. Az idei versenyben már 20 tudományos akadémia és 43 ország 475 vezető egyeteme és kutatóintézete vett részt. A díj olyan tudósokat ismer el, akiknek a kutatási eredményei hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberiség biztonságban maradjon a Föld ökoszisztémájának határain belül.

A nemzeti bajnokok most a verseny utolsó fordulójába való bejutásért versengenek, ahol végül három nemzetközi bajnokot választanak, akik egyenként 1 millió svájci frankot kapnak kutatásaik támogatására. A Frontiers Research Foundation által a Föld napján, 2022-ben indított Frontiers Planet Prize célja, hogy mozgósítsa a tudományt a globális zöld célok érdekében.

A díj a fenntarthatósági tudományok terén olyan úttörő ötleteket támogat, amelyek a leginkább alkalmasak arra, hogy a Föld "ne lépje át" a Johan Rockström professzor által felállított úgynevezett kilenc bolygóhatárt.  A kutató azért alkotta meg a bolygóhatárok koncepcióját, hogy számszerűsítse az emberi tevékenység földi rendszerekre gyakorolt hatásait. Ezek a „határok” a klímaváltozás, a bioszféra egységének csökkenése, a földhasználat változása, az óceánok elsavasodása, a nitrogén és foszfor áramlási ciklusai, az édesvízhasználat, a légköri aeoroszol-terhelés, a vegyi és egyéb környezetszennyezés, valamint a sztratoszférikus ózonréteg csökkenése.