Ugrás a tartalomra

Ismét Jakab Roland a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke

Hírek

Ismét a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatóját választották a Mesterséges Intelligencia Koalíció élére. A koalíció céljai között a magyar vállalkozások és a nemzetgazdaság versenyképességének növelése éppen olyan fontos elemként szerepel, mint az MI-technológiákhoz kapcsolódó oktatási vagy etikai kérdések megvitatása.

Jakab Roland

A 70 magyar és nemzetközi cég, egyetem, tudományos műhely, szakmai és közigazgatási szervezet részvételével 2018 októberében megalakult Mesterséges Intelligencia Koalíciónak már 500 tagszervezete és ezer MI-szakértője van. A szervezet hat munkacsoporttal (adatipar és adatvagyon, alkalmazások és piacfejlesztés, nemzetközi kapcsolatok, oktatás és tudatosítás, szabályozás és etikai keretek, valamint technológia és biztonság) tevékenykedik.

A koalíció célja, hogy az MI-fejlesztések terén hazánk Európa élvonalába kerüljön, és így fontos tagjává váljon a nemzetközi mesterségesintelligencia-közösségnek. Fontos küldetése továbbá a kapcsolódó technológiákról szóló „tudatosító kampány” megszervezése, közelebb hozva a társadalomhoz a mindennapokban is használható MI-alapú megoldásokat. Az MI Koalíció jelentős szerepet vállalt Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának kialakításában, részt vesz annak végrehajtásában és folyamatos felülvizsgálatában, valamint az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzésében.

A koalíció legutóbbi plenáris ülésén megtartott tisztújító választáson ismét Jakab Roland, az MI Koalíció alapító elnöke kapott bizalmat a tagságtól, így további egy éven át ő irányítja a szervezet munkáját.

Jakab Roland szívügye a mesterséges intelligencia adta lehetőségek népszerűsítése, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózaton belül ezt a célt szolgálja például az általa elindított MI nagyköveti program és az MI Akcióterv. A vezérigazgató szeretné elérni, hogy a hálózat az MI-technológiák használatának, azok elterjesztésének zászlóshajójává váljon, hozzájárulva ezzel a kutatási hálózat teljesítményének növeléséhez. A rendszeres időközönként megtartott MI Akcióterv workshopokon – a kutatóhelyek vezetőinek márciusi találkozóját követően – az intézmények által delegált tizenkilenc MI-nagykövet között zajlanak a személyes beszélgetések, így a HUN-REN vezetése közvetlen képet kap a mesterségesintelligencia-megoldások használatának aktuális „állapotáról”. A távlati cél pedig az, hogy a HUN-REN Központban tudományterületenként legyen egy-egy olyan szakértő, akit a kutatók segítségül hívhatnak kutatásaik MI-támogatásának megtervezéséhez.